Ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au semnat luni un contract în valoare de 258 milioane de euro, pentru finanţarea proiectului de finalizare a staţiei de epurare de la Glina, în valoare totală de peste 416 milioane de euro.
"Proiectul semnat azi este cel mai mare proiect de mediu integrat din România, este cel mai mare ca anvergură, ca impact şi simbolizează respect pentru cetăţeni şi pentru mediu", a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb, după semnarea contractului.
La rândul său, primarul Capitalei a explicat că proiectul, constând în finalizarea staţiei de epurare de la Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa, are ca beneficiari direcţi atât cetăţenii Capitalei şi ai altor 11 localităţi din vecinătatea municipiului Bucureşti, cât şi ceilalţi cetăţeni ai României.
"Datorită existenţei acestei staţii de epurare, Bucureştiul şi bucureştenii nu mai poluează Dâmboviţa, Dunărea şi Marea Neagră. Concret, se reduce impactul negativ al poluării râurilor şi al infiltraţiilor de ape uzate în pănza freactică din zona bazinului hidrografic al Dâmboviţei, Argeşului şi Dunării", a spus Sorin Oprescu.
Potrivit primarului general, pentru prima fază a proiectului, au fost cheltuiţi deja 108,3 milioane de euro din care 65 la sută au fost fonduri europene, în contextul în care finalizarea fazei I a staţiei de epurare de la Glina a reprezentat o condiţie de mediu pentru aderarea României la Uniunea Europeană.
Actuala fază a proiectului, în valoare de 416.519.607 euro, inclusiv TVA, vizează extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia incineratorului pentru eliminarea nămolului, reabilitarea şi extinderea sistemului de drenare şi lucrări de reducere a infiltraţiilor, prin reabilitarea sistemelor de drenaj în zonele Tineretului, Titan şi Lacul