China şi Malaezia au convenit săptămâna trecută să îşi consolideze legăturile şi aproape să dubleze comerţul bilateral la 160 mld. dolari până în 2017. Observatorii cred că aranjamentul evidenţiază influenţa crescândă a Chinei în regiune într-un moment în care SUA se luptă să facă faţă propriei crize politice şi fiscale.
Liderii ambelor ţări au anunţat planuri de stimulare a cooperării economice şi a legăturilor de apărare. „Am convenit să consolidăm parteneriatul nostru în ce priveşte apărarea navală, să realizăm exerciţii militare comune de combatere a terorismului, a crimei transnaţionale şi de promovare a securităţii. Acest parteneriat va creea un mediu sănătos pentru pacea şi prosperitatea ambelor ţări“, a declarat preşedintele chinez, Xi Jinping, într-o conferinţă de presă susţinută în capitala administrativă a Malaeziei, Putrajaya.
Preşedintele chinez a ajuns în Malaezia joi seara, pentru o vizită de trei zile, după ce a vizitat provincia indoneziană Bali. În schimb, preşedintele american Barack Obama, a fost nevoit să îşi anuleze călătoriile programate în patru ţări din sud-estul Asiei, inclusiv Malaezia şi Indonezia, ca urmare a blocării parţiale a
guvernului american de marţea trecută.
China va ajuta Malaezia să construiască un laborator de ştiinţă şi spaţiu şi va sprijini crearea de parcuri industriale, ca parte a înţelegerii bilaterale. Prim-ministrul malaezian, Najib Razak, a declarat că ambele ţări îşi vor extinde cooperarea în sectoare noi precum educaţia, tehnologia şi finanţele.
China şi Malaezia au legături puternice de mult timp. Comerţul bilateral dintre cele două ţări a atins un nivel record de 88 mld. dolari în 2012, potrivit Bloomberg. China a fost cel mai mare partener comercial al Malaeziei timp de patru ani la rând, în timp ce Malaezia a fost cel mai mare partener comercial dintre ce