Arome de-ţi lasă gura apă, produse perfecte, gustoase multe şi generoase, scoase din resursele curate şi gospodăreşti ale Bucovinei, tentează şi atentează de câţiva ani papilele şi buzunarele sucevenilor. Că este vorba de cârnaţi, tobă, pastramă sau jambon, că este vorba de telemea, caş, caşcaval sau smântână, bere, îngheţată răsfăţată sau cozonac prea plin de umplutură, miere de albine, fructe sau legume parfumate, deliciile prezentate cumpărătorilor sub marca “Produs în Bucovina” nu fac politică, ci hrănesc şi desfată, dau un plus de mândrie nouă, oamenilor locului. “Sunteţi nişte norocoşi că aveţi şi puteţi mânca aşa ceva”, declara, după ce a mâncat din destule de pe la noi, un musafir englez trecut în primăvară prin Suceava. Gurmand, muşca dintr-un cârnat de casă, îndesa cu ceapă şi exclama cu ochii închişi de plăcere “it’s a dream!”. Pentru sucevenii care trăiesc în diferite colţuri ale lumii şi care au aşezat pe pâine la micul dejun o felie de şuncă scoasă dintr-o ţiplă vidată şi anonimă, cumpărată de la vreun market la fel de anonim, gustul bunătăţilor de acasă devine dor. Câţi dintre cei care trăiesc în afara ţării nu şi-au rugat părinţii să le trimită acolo departe, niscai cârnaţi, o bucată de muşchi sau nişte brânză bună de acasă şi borcane cu dulceaţă şi zacuscă?! Cu ele dorul de acasă devine mai uşor de dus.
De la pastramă şi brânză, la miere şi zacuste
Producătorii Asociaţiei “Produs în Bucovina” au adus din nou pe standuri bunătăţile cu gust “de acasă” la Târgul de toamnă, cel mai mare eveniment anual al lor, organizat pe esplanada de la Iulius Mall.
Peste 30 de producători de bunătăţi au venit cu marfa la târg în cele trei zile de desfăşurare, la sfârşitul săptămânii trecute.
La deschidere, fiecare a primit “binecuvântarea” şefilor autorităţilor locale, mai ieri de o anume culoare politică, astăzi de alta, dar gustul