România este pe locul cinci în Uniunea Europeană la producţia de petrol, dar din cauza închiderii rafinăriilor pe motiv că nu există cerere de benzină şi motorină (!) a coborât pe locul 12 la capacitatea de rafinare. Ultima rafinărie închisă este Arpechim Piteşti, pe care austriecii de la OMV Petrom chiar au vrut să o demoleze.
România a produs 4,2 milioane de tone de petrol în 2012, după Norvegia (94 mil. tone), Marea Britanie (52 mil. tone), Danemarca (11 mil. tone) şi Italia (5,8 mil. tone). Toate aceste ţări au o capacitate de rafinare mult mai mare decât a României (15 milioane de tone în 2012 cu trei rafinării, faţă de 10 rafinării în 2007).
Însă există numeroase ţări din UE, precum Germania (102 milioane de tone capacitate de rafinare - 3,9 mil. tone de petrol producţie în 2012 ), Franţa (78 milioane de tone capacitate de rafinare - 1,1 mil. tone producţie), Olanda (66 mil. tone capacitate de rafinare -1,8 mil. tone producţie ), Polonia (25 milioane de tone capacitate de rafinare - 0,7 mil. tone producţie ) sau chiar Grecia (24 mil. tone capacitate - sub 0,1 mil. tone producţie) care nu au petrol dar au capacităţi de rafinare mult mai mari decât ceea ce exploatează în mod direct şi decât ale României.
România este una dintre cele mai bine poziţionate pieţe din punct de vedere energetic la nivelul UE, ocupând locul 5 la producţia de petrol şi gaze naturale şi având perspective importante de creştere dacă se iau în calcul dezvoltările din Marea Neagră şi proiectele de gaze de şist • Totodată, piaţa locală se situează pe locul şase în UE la producţia de cărbuni şi are una dintre cele mai scăzute dependenţe de importul de gaze sau de produse petroliere • Cu toate acestea, nicio companie din România nu intră în topul primelor zece firme energetice la nivel european, iar în timp ce Ungaria se gândeşte la recâştigarea controlului asupr