Proiectul gazelor de sist este de importanta enorma pentru economia si securitatea Romaniei si deranjeaza toti furnizorii externi de gaze.
Mai mult decat oricine, compania Gazprom va fi afectata, prin pierderea cotei de piata, odata cu inceperea productiei de gaze din Marea Neagra si gaze de sist, afirma Radu Dudau, conferentiar la Universitatea Bucuresti si director executiv Romania Energy Center (ROEC).
Intr-un interviu acordat Ziare.com, conf. Radu Dudau, atrage insa atentia ca proiectul strategic al gazelor de sist nu este explicat asa cum ar trebui din cauza precaritatii informatiei, a manipularilor si a campaniilor de presa partinitoare.
"Riscurile exploatarii gazelor de sist nu sunt insa nici pe departe de felul si de marimea celor vehiculate in opinia publicului oponent. Nu sunt otravite apele, nu sunt poluate pajistile, terenurile agricole si padurile, nu se produc cutremure perceptibile", a explicat conf. Radu Dudau. Mai mult, statisticele arata ca din 20.000 de puturi de extractie a gazelor de sist studiate intre 2005 si 2009, numai 20 au cauzat contaminarea apelor freatice - adica o rata de unu la mie.
Problema e insa ca nici una dintre puterile statului roman nu se bucura de incredere din partea societatii ca vor si pot sa apere interesul public. Pe scurt, problema este mai degraba una a slabei guvernari decat a riscurilor technologice ale exploatarii gazelor de sist, a afirmat conf. Radu Dudau in interviul acordat Ziare.com
Ca observator, am impresia ca intreaga emotie publica numita Rosia Montana se indreapta, daca nu chiar tinteste, mai mult sau mai putin constient, gazele de sist. Este o perceptie falsa?
Reiese din unele pancarte etalate in timpul protestelor din capitala si din declaratiile unor lideri de opinie ca, intr-adevar, gazele de sist vor fi tinta unor proteste viitoare.