Inundaţiile de la jumătatea lunii septembrie şi seria de cutremure din ultimele săptămâni din judeţul Galaţi, dar şi cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter de la sfârşitul săptămânii trecute care a fost resimţit inclusiv la Bucureşti au scos în evidenţă nevoia acută de asigurare a locuinţelor, în condiţiile în care până acum doar jumătate dintre români au conştientizat că trebuie să-şi protejeze proprietăţile în faţa riscurilor de catastrofă.
Astfel, evenimentele din ultima perioadă ar trebui să constituie o lecţie despre importanţa asigurărilor pe care toţi românii ar trebui să şi-o însuşească.
Pagubele produse de inundaţiile din judeţul Galaţi ar fi putut fi suportate mai uşor de către proprietari dacă locuitorii din aceste zone ar fi încheiat măcar o asigurare obligatorie a locuinţei în valoare de 10 sau 20 de euro.
Poliţele obligatorii acoperă trei riscuri (inundaţii, cutremure şi alunecări de teren) şi acoperă o daună maximă de 10.000, respectiv 20.000 de euro, proprietarii care vor să-şi asigure locuinţele la valoarea reală sau pentru riscuri suplimentare – cum ar fi daunele provocate de incendii sau explozii – putând să cumpere o asigurare facultativă, care este mai scumpă, dar prin care locuinţa este asigurată la valoarea reală.
PAID, compania care emite poliţele obligatorii, avea la sfârşitul lunii septembrie în portofoliu doar 5.800 de locuinţe asigurate în zonele rurale din judeţul Galaţi, dar nu există date privind numărul exact al locuinţelor asigurate din localităţile afectate de inundaţii.
Luna trecută un val de inundaţii a afectat 17 localităţi şi peste 700 de locuinţe din judeţul Galaţi. Nouă persoane au murit. Deşi există obligaţia prin lege a încheierii unei asigurări de locuinţă, puţini români au o astfel de poliţă, autorităţile locale evitând de multe ori din motive electorale să acorde sancţiuni. Contactat