Birul pe ţuica şi palinca produse în curţile oamenilor ar putea dispărea. Deputaţii au propus un proiect de lege potrivit căruia ţăranii vor putea produce 200 de litri de băuturi tradiţionale neaccizabile pentru consum propriu.
Deputaţii au veşti bune pentru ţăranii care produc băuturi alcoolice tradiţionale. Un proiect de lege iniţiat în acest sens propune desfiinţarea accizelor pentru o cantitate de 200 de litri de ţuică sau palincă produşi de români pentru consum propriu. Potrivit Codului Fiscal în vigoare, cei care produc o cantitate de 50 de litri de ţuică trebuie să plătească statului 275 de lei, iar pentru aceeaşi cantitate de palincă, Fiscul va încasa 660 de lei. "Mi se pare normal, dacă nu impozităm cartoful şi pepenele pe care le produc pentru consum propriu, să nu impozităm nici ceea ce reprezintă băuturi până la o anumită cantitate. În plus, Legea 273 pe 2009 stipulează că nu se accizează băuturile produse pentru consum propriu, iar Codul Fiscal încalcă această lege, o contrazice", ne-a declarat Iuliu Nosa, unul dintre deputaţii semnatari ai proiectului de act normativ. Acesta susţine că impozitarea alcoolului pentru consum propriu este o greşeală, care nu încurajează producţia. "Nu putem să-i luăm ţăranului bucuria. Ţuica pentru acesta este un bun de consum cu care îşi aşteaptă musafirii, colindătorii şi pe toţi cei care îi trec pragul casei", a mai afirmat Iuliu Nosa.
Prea multe impozite
Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii, ne spune că micii fermieri şi ţăranii sunt foarte nemulţumiţi de accizarea băuturilor tradiţionale pentru consum propriu. "Prin noul Cod Fiscal intră tot la accizare, nu e nicio excepţie. În condiţiile în care ţăranul ar putea să se susţină şi el şi în perspectivă să dezvolte o mică afacere, altfel rişti să-l omori. E un nonsens, îi pui impozit şi pe teren, îi pui im