Noul cod rutier, care a fost amânat deocamdată, prevede amenzi usturătoare pentru şoferi, care vor depăşi venitul lunar al multora. Dacă consideri că ţi s-a făcut o nedreptate, poţi contesta amenda rutieră.
Noul cod rutier, care va fi adoptat săptămâna viitoare, prevede amenzi de până la 9.600 lei şi suspendarea permisului de conducere până la o perioadă maximă de doi ani. Cei care nu respectă culoarea roşie semaforului sau nu acordă prioritate vor rămâne pietoni pentru o perioadă de 60 de zile.
În forma revizuită a proiectului au mai fost prevăzute între 51 şi 200 de puncte amendă, plus suspendarea carnetului pentru un an, în cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale după: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor.
Premierul Victor Ponta a subliniat necesitatea introducerii de sancţiuni aspre prin noul Cod Rutier care să restricţioneze dreptul de a şofa în cazul celor care comit accidente grave soldate cu morţi, referindu-se la cazul unei tinere în vârstă de 19 ani care a fost lovită chiar pe trecerea de pietoni, marţi seară, pe bulevardul Iuliu Maniu din cartierul Militari, de un şofer care consumase băuturi alcoolice.
Cum poţi contesta o amendă
În contestarea amenzilor de circulaţie pot fi invocate cu success (în funcţie de caz) următoarele texte de lege: OG 2/2001, Codul de procedura Civilă, Codul de procedura Fiscală, OUG 195/2002.
Contestarea unui proces verbal prin care s-au stabilit amenzi rutiere se face la instanţă de judecată. Atacarea unei amenzi, adică a unui proces verbal se face prin redactarea unei plângeri. Pentru a realiza contestarea unui proces verbal nu este nevoie de prezenţa dumneavoastră, puteţi