“Acest forum este o confirmare a faptului că societatea civilă reprezintă nucleul Parteneriatului Estic", a afirmat comisarul european Štefan Füle la deschiderea celei de-a cincea ediţii a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic.
Evenimentul a întrunit 200 de reprezentanţi a societăţii civile din 28 de state membre ale Uniunii Europene şi Parteneriatului Estic al UE, care au dezbătut realizările şi eşecurile ante-Vilnius şi modurile în care societatea civilă poate contribui la formarea şi implimentarea agendei după summit-ul de la Vilnius, unul al rezultatelor, după cum a declarat Füle.
Mai mult pentru mai mult
Politica pentru vecinătate a UE se bazează pe principiul mai mult pentru mai mult, adică cu cât mai multe reforme sunt implimentate, cu atât mai multă susţinere va oferi UE. Iar Uniunea Europeană aşteaptă ca guvernele ţărilor partenere să facă acelaşi lucru, să-şi consolideze parteneriatul cu societatea civilă, a declarat comisarul european Füle. “Trebuie să ne asigurăm că politicile noastre se ridică la aşteptările oamenilor, că beneficiile sunt simţite nu doar în unele unghere ale societăţii, dar de întreaga societate. Trebuie să ne gândim la cetăţeni pentru că un membru al societăţii civile este mai important decât zece comisari europeni", a menţionat Füle, adăugând că cea mai importantă contribuţie a societăţii civile este ajutorul în ajustarea politicilor pentru ca aceste beneficii să fie percepute.
Conflicte guvern - societate civilă
Ministrul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene, Natalia Gherman, a declarat că este o onoare pentru Republica Moldova să fie prima ţară din afara Uniunii Europene şi din cadrul Parteneriatului Estic care găzduieşte acest forum. “Societatea civilă în Moldova este activă, iar Guvernul contează pe contribuţia acesteia pentru reformarea ţării", a declarat Gherman. Totodată aceasta a p