M.S. a răspuns unei întrebări adresate de către un parlamentar interesat de faptul că Spitalul Judeţean nu primeşte fonduri bugetare pentru cardiologia intervenţională
Explicaţia este sfidătoare: C.J.C. are propriul program dedicat bolnavilor cu infarct miocardic acut!
În luna martie a acestui an, Consiliul Judeţean Constanţa aproba o hotărâre prin care se lansa Programul judeţean de prevenire şi reducere a mortalităţii ca urmare a infarctului miocardic acut (I.M.A.), căruia de la bun început i s-a alocat, pentru anul în curs, un buget de 4,2 milioane de lei, din banii judeţeni. De atunci, lună de lună, la şedinţele C.J.C. se aprobă lista cu beneficiarii programului, oameni săraci care nu dispun de fonduri pentru a-şi plăti singuri intervenţiile medicale costisitoare. În prima lună după lansarea programului, nu mai puţin de 132 de pacienţi au beneficiat de angiografii, angioplastii, coronarografii, implantare de stenturi şi de o mulţime de alte intervenţii medicale care le-au salvat, practic, viaţa. În iulie au fost 49 de pacienţi, în august 24, iar la şedinţa din octombrie s-a aprobat decontarea pentru alţi 41 de bolnavi. Singura limită impusă de C.J.C. a fost decontarea a cel mult 7.000 de lei/intervenţie/pacient.
La doar o lună de la aprobarea programului judeţean, senatorul constănţean Mircea Banias a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, prin care solicita explicaţii pentru faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa nu face parte din programul naţional pentru pacienţii critici cu infarct miocardic acut. Răspunsul ministrului a venit abia la sfârşitul lunii septembrie şi nu aduce nicio schimbare, în sensul că spitalul constănţean rămâne, în continuare, în afara celor care prezintă interes pentru M.S. la acest capitol.
Bani de la minister pentru infarctul miocardic acut, până în