Experţi internaţionali au supervizat duminică, 6 octombrie, în Siria distrugerea unor focoase de rachete, bombe şi echipamente utilizate pentru amestecarea produselor chimice.
Experţii au supervizat personalul sirian care a “utilizat lance termmice şi polizoare pentru a distruge sau a scoate din uz o serie de materiale”, se arată într-un comunicat publicat la ONU de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Specialiștii celor două organizaţii au misiunea de a distruge un arsenal estimat la aproximativ 1.000 de tone, inclusiv câteva sute de tone de gaz muştar sau gaz sarin, repartizate în zeci de amplasamente, conform unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. Aceștia urmează să îşi îndeplinească misiunea într-o ţară aflată în război, o premieră în domeniul dezarmării chimice.
Cele două echipe de experţi “supraveghează, verifică şi raportează” totodată concordanţa între informaţiile furnizate de către Guvernul sirian şi situaţia reală a arsenalului chimic pe care acesta îl deţine. Potrivit mediafax, echipa este însărcinată să aplice rezoluţia 2.118 a Consiliului de Securitate, adoptată pe 27 septembrie în urma unui atac cu gaz sarin, soldat cu sute de morţi la periferia Damascului, în august.
Această rezoluţie are la bază un acord ruso-american care prevede dezarmarea chimică a ţării până la jumătatea lui 2014. Instalaţiile de producere de armament chimic urmează să fie distruse până la 1 noiembrie. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon urmează să prezinte luni un raport Consiliului de Securitate, care va detalia logistica acestei operaţiuni considerate cea mai periculoasă de acest tip, având în vedere conflictul în desfăşurare din Siria.
Experţi internaţionali au supervizat duminică, 6 octombrie, în Siria distrugerea unor focoase de rachete, bombe şi echipamente utilizate pentru amestecarea produselor chimice. @N_P