Fondurile de investiţii ar putea primi dreptul să investească în bilete la ordin, precum şi în obligaţiuni corporative emise de companii neadmise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau sistem alternativ de tranzacţionare, potrivit unui proiect de normă pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să îl supună dezbaterii publice.
Dezbaterea va avea loc pe data de 9 octombrie 2013, conform unei notificări ASF.
Potrivit proiectului de normă al ASF, un organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) poate investi şi în instrumente ale pieţei monetare, de tipul biletelor la ordin, care au o scadenţă de cel mult 12 luni şi sunt obţinute prin gir.
Consiliul de administraţie/Consiliul de supraveghere al fondului de investiţii trebuie să stabilească în prealabil condiţiile de bonitate, lichiditate şi solvabilitate ale emitentului biletelor la ordin şi ale ultimul girant anterior OPCVM, acestea urmând a fi notificate ASF şi furnizate investitorilor la solicitarea scrisă a acestora, potrivit proiectului.
OPCVM poate realiza o investiţie în bilete la ordin, dacă emitentul acestora are cel puţin trei ani de activitate, în caz contrar, conducerea fondului trebuie să solicite garanţii suplimentare, din partea emitentului sau a ultimului girant. Expunerea realizată de un OPCVM pe instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin, nu poate depăşi limita de 15% din activele fondului.
În cazul unui AOPC (Alte Organisme de Plasament Colectiv), ponderea deţinerilor fondului în instrumente ale pieţei monetare de tipul biletelor la ordin nu trebuie să depăşească 15% (în cazul AOPC specializate în investiţii în obligaţiuni, respectiv în instrumente ale pieţei monetare), 20% (în cazul AOPC, cu o politică de investiţii diversificată), 25% (în cazul altor AOPC specializate), 35% (în cazul AOPC cu o politică de inv