Sindicaliştii din educaţie reclamă politizarea învăţământului. Dascălii le-au trimis senatorilor şi deputaţilor o scrisoare deschisă în care reclamă mai multe probleme în domeniu, printre care lipsa lemnelor în unele şcoli din mediul rural, unde elevii sunt nevoiţi să înveţe în frig.
Unii directori de şcoli se află în funcţie de foarte multă vreme, iar sindicaliştii îi suspectează că au sprijin politic.
"De foarte mulţi ani nu s-au mai scos aceste posturi de directori la concurs - doar în fiecare an se dau delegaţii şi bineînţeles numirile, ne punem şi noi sub semnul întrebării dacă nu cumva sunt politice. Dorim această depolitizare a învăţământului", spune preşedintele SLIPC Cluj, Lucia Cojocaru.
Conducerea Inspectoratului Şcolar susţine că învăţământul clujean nu este politizat, dar nu a mai fost organizat de mult un concurs pentru posturile de director de şcoală.
"Se aşteaptă concursuri de directori, pentru că acum toţi directorii din Cluj sunt pe delegaţii şi e nevoie de organizare a acestui concurs", explică inspectorul şcolar general din Cluj, Valentin Cuibus. "La Cluj, modificărle au fost foarte mici. Din 310 discutăm de 19 oameni din care marea majoritate au ieşit la pensie sau n-au mai dorit să îşi continue activitatea".
Pentru Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj, problema nu este politizarea învăţământului, ci proasta gestionare a banilor de către actualul Guvern.
"După cum arată astăzi învăţământul românesc, din păcate, vom avea parte de o subfinanţare a învăţământului în viitorul apropiat, mă refer la bugetul pe anul viitor, pentru că n-au fost în stare să combată, nici măcare, evaziunea fiscală", spune preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda.
PSD respinge ideea politizării educaţiei.
"Voi susţine în continuare unele modificări pe legea 1, care să schimbe aceste probleme, iar politizarea este inadmisibilă. Eu nu cre