Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au protestat săptămâna trecută în Osetia de Sud, o regiune georgiană care şi-a proclamat independenţa în 1990, faţă de „ocupaţia” rusă. Neoficial, ruşii vor să alipească regiunea Osetiei de Nord, republică autonomă din cadrul Federaţiei Ruse. Graniţele ridicate „rup” mai multe localităţi, sârmele ghimpate trec prin multe curţi, iar câteva case au ajuns, peste noapte, de cealaltă parte a graniţelor.
În ultima săptămână, mai multe organizaţii nonguvernamentale, grupuri de jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile georgine au demonstrat în satul Dvani faţă de ridicarea arbitrară a graniţelor şi faţă de prezenţa trupelor militare ruse în regiune, acuzând Federaţia Rusă de colonialism şi susţinând că situaţia Osetiei de Sud este un caz clasic de „ocupaţie”.
Georgienii nu au recunoscut niciodată independenţa Osetiei de Sud şi consideră regiunea ca fiind sub ocupaţie rusă, în timp ce ruşii susţin că Osetia de Sud este un stat autonom, care şi-a câştigat independenţa în urma războaielor din 1991-1992 şi din 2008, alături de regiunea Abhazia, aflată în aceeaşi situaţie.
Protestatarii au format lanţuri umane, au cântat imnul naţional al Georgiei şi au scandat împotriva „forţelor ruse de ocupaţie”, potrivit portalului Armenia News. Protestul a fost organizat pe Facebook şi, potrivit aceleiaşi surse, grănicerii nu s-au prezentat la posturi pe durata manifestaţiilor.
Unii protestatari şi-au exprimat însă nemulţumirea şi faţă de guvernul de la Tbilisi, pe care-l acuză că nu a luat suficiente măsuri pentru a se asigura că Osetia de Sud, mânată de ruşi, nu intră şi mai mult în teritoriile georgiene.
Mai multe sate din regiune, printre care Dvani, Ditsi şi Didi Khurvaleti, au fost afectate de ridicarea frontierelor pentru că sârmele ghimpate trec prin mai multe curţi, te