Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că vrea să obţină sprijinul guvernului pentru închirierea a 12.000 apartamente, în care să fie cazaţi bucureştenii care locuiesc în blocuri cu risc seismic. Edilul-şef a mai spus că vrea ca legislaţia să fie schimbată, iar reabilitarea clădirilor cu risc seismic să poată fi realizată mai simplu, pentru că, în prezent, este nevoie de acordul tuturor proprietatilor din bloc.
Oprescu a povestit că nu poate intra cu forţa în apartamente şi, cu atât mai mult, nu poate consolida imobilele bucureştenilor fără acordul acestora.
„Dacă o persoană din acel bloc nu este de acord, sfânta proprietate, şi nu o spun peiorativ, este intangibilă. Au durat luni şi ani pentru ca să putem să convingem acolo unde am putut să o facem. În afară de cele 30 de clădiri, vă rog să reţineţi faptul că 100 şcoli sunt consolidate şi reparate pe programul BEI, un program uitat de Dumnezeu de prin anii 2003 şi reluat în 2008. În acest moment, până la sfârşitul anului se termină lucrările la cele 100 de şcoli şi la cele 12 săli de sport. Rămân în reparaţie şi în consolidare, până în martie 2014 încă 3 şcoli", a explicat primarul general.
„Locuinţele de necesitate“, cazare temporară
Întrebat de jurnalişti dacă are unde să-i cazeze pe bucureştenii a căror locuinţe ar putea fi reabilitate, Sorin Oprescu a declarat că municipalitatea nu duce lipsă de astfel de „locuinţe de necesitate“.
„Vrem să cerem Guvernului sprijinul ca să putem să-i cazăm în cele 12.000 apartamente care stau a fi vândute sau închiriate în Bucureşti. Cele 12.000 de apartamente sunt construite şi sunt ţinute probabil pentru timpuri imobiliare mai bune. Apartamentele sunt în toate zonele Capitalei unde s-au construit şi stau goale de 4-5 ani. Preţurile chiriilor vor rezulta în urma negocierilor cu cei care le-au făcut“, a ţinut Oprescu să preci