Implementat la presiunea FMI, programul „profesioniștilor“ în fruntea găurilor negre din economie sau pușculițelor pentru partidele de la guvernare e la un pas de pieire.
Reforme structurale, continuarea reformelor, reducerea pierderilor - sunt doar câteva din mesajele transmise de experții Fondului Monetar Internațional (FMI) și cei ai Comisiei Europene atunci când vizitează Bucureștiul pentru a monitoriza acordurile încheiate cu România.
Primul semnal de alarmă a fost tras chiar de șeful statului, care, la începutul lunii mai 2011, după o întâlnire cu Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI la București de la acea dată, a prezentat pericolul la care ne expunem, arătând, totodată, unde se află adevărații „baroni ai economiei românești“.
„Ei sunt marii boieri ai economiei româneşti. „Baronii“ economiei îi găsim, în primul rând, la regiile de stat. Atrag atenţia şi regiilor profitabile. Faptul că un Romgaz, un Transgaz sau Hidroelectrica înregistrează profit nu spune mare lucru, pentru că a înregistra un profit de o sută de milioane când tu ai potenţial să obţii un profit de 500 de milioane intră în aceeaşi categorie cu managerii cărora nu le pasă de arierate. Deci îmbunătăţirea managementului în regii şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011“, spunea atunci Traian Băsescu.
Actul normativ - OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprdinderilor publice -, prin care s-a implementat programul „management profesionist“ la companiile în care statul deține calitatea de acționar majoritar, a apărut abia în decembrie 2011, în toamna aceluiași an fiind făcute mai multe anunțuri pentru selectarea firmelor de recrutare.
Start întârziat
Prima unitate la care urma să fie implementat acest program era combinatul Oltchim, aflat în ograda Ministerului Economiei. Capital a arătat deseori cu