Licori de toate aromele şi culorile au curs gârlă timp de două zile în centrul Chişinăului, iar mii de turişti, oficiali şi experţi străini s-au convins de calitatea înaltă a vinurilor noastre, în pofida interdicţiei de export în Rusia.
În deschiderea Zilei Naţionale a Vinului, oficialii au mulţumit moldovenilor şi străinilor care au susţinut producătorii autohtoni după embargoul impus de Rusia. „Nicio interdicţie nu va schimba calitatea vinului pe care-l producem din străbuni“, a declarat preşedintele Nicolae Timofti.
„Nu e o perioadă uşoară, dar facem totul ca să consolidăm imaginea ţării. Mulţumesc Comisiei Europene pentru decizia de a elimina cotele la vinurile moldoveneşti. Sper să revenim pe piaţa rusă, dar şi să ajungem pe pieţe noi“, a adăugat premierul Iurie Leancă.
Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a transmis acelaşi mesaj în trei limbi: română, rusă şi engleză: „Vinul este cel mai competitiv produs alimentar, care ne face ţara cunoscută pe toate continentele. Vă mulţumesc că l-aţi apărat atât de solidar“.
„Anul trecut a fost mai divers şi mai vesel. Totuşi, am găsit un vin gustos, pentru Ziua Profesorului“ - Natalia Cuzmenco, fostă profesoară
La festival au venit mai mulţi oficiali europeni, printre care şi preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves. „Producerea vinului necesită timp, grijă şi respectarea unor standarde. E ceea ce defineşte Europa şi Moldova, inclusiv. Noroc!“, a exclamat, în română, oficialul estonian. El a primit în dar un butoi cu vin din 1991, anul proclamării independenţei statului. După ce au ciocnit câte un păhărel, demnitarii au jucat hora şi au degustat vinuri la tarabele înşirate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Program bogat, sortiment variat
Standurile celor 33 de companii participante au fost amplasate în patru regiuni convenţionale: Codru, Ştefan Vodă, Valul lui Traian şi Divi