Ghimbirul şi bicarbonatul de sodiu se numără printre remediile cunoscute de sute, chiar mii de ani, dar care mereu pot fi considerate actuale.
Ghimbirul - Rădăcina noduroasă care se remarcă prin gustul ei picant şi acru, ghimbirul figurează printre remediile „de casă” cele mai larg utilizate şi studiate la ora actuală. Ghimbirul se numără printre remediile cele mai eficiente împotriva răului de călătorie (de zbor, de mare etc.) şi a durerilor clasice de stomac. Unele studii au demonstrat chiar că este la fel de eficient ca anumite medicamente anti-greaţă. Compuşii chimici care-i dau ghimbirului gustul de lămâie - în special gingerolul şi shogaolul, reduc, pare-se, contracţiile intestinale, neutralizează acizii digestivi şi inhibă „centrul vomei”, situat în creier.
Cercetătorii danezi au demonstrat că 1/4 de linguriţă de ghimbir proaspăt (sau pudră) luat imediat după apariţia primelor simptome ale migrenei poate reduce durerea, blocând prostaglandinele, substanţe chimice aflate la originea inflamaţiilor vaselor sanguine cerebrale. Aceleaşi prostaglandine care provoacă migrenele sunt responsabile şi pentru inflamaţiile articulare la persoanele suferinde de artrită. Un studiu efectuat pe 56 de subiecţi a demonstrat ca ghimbirul atenuează simptomele în 55% din cazurile de artrită şi în 74% din cazurile de poliartrită reumatoidă. Aplicarea repetată de ghimbir (mărunţit) pe piele poate aduce o ameliorare suplimentară, distrugând rezervele de substanţă P, un neurotransmitator care conduce semnalele dureroase la măduva spinării şi apoi la creier.
Bicarbonatul de sodiu - Utilizării bicarbonatului de sodiu i-au fost consacrate nenumărate cărţi. Este un detergent menajer bine cunoscut. Este folosit, de asemenea, la prepararea produselor de patiserie, pentru că produce bule de gaz carbonic, care dă un aspect „umflat” prăjiturilor. Şi, în fine, posedă