La cinci ani după ce banca de investiţii Lehman Brothers s-a prăbuşit, declanşând o criză financiară mondială, gospodăriile din cele mai mari economii ale lumii rămân extrem de atente cu banii. O analiză a agenţiei americane Associated Press arată că familiile gândesc de trei ori înainte să cheltuiască, au renunţat la împrumuturi şi şi-au vărsat finanţele în plasamente cu dobânzi minuscule, uneori chiar prea mici pentru a ţine pasul cu inflaţia, decât să mai rişte pe bursă.
„Lehman a schimbat totul. Acum e vorba numai despre siguranţă, siguranţă şi iar siguranţă“, spune Arne Holzhausen, economist la biroul din München al companiei de asigurări Allianz.
Analiza s-a bazat pe date privind cheltuielile şi investiţiile consumatorilor în perioada decembrie 2007 până la sfârşitul anului 2012, concentrându-se pe cele mai mari 10 economii mondiale, anume Statele Unite, China, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Brazilia, Rusia, Italia şi India. Împreună, aceste ţări au jumătate din populaţia mondială şi realizează 65% din produsul intern brut al lumii.
Dacă evitarea îndatorării şi reducerea cheltuielilor sunt practici sănătoase pentru finanţele unei familii, când strategia e adoptată de sute de milioane, economia mondială intră în criză. Aversiunea gospodăriilor faţă de riscuri este, parţial, explicabilă. Rate ridicate ale şomajului în multe state înseamnă mai puţini oameni cu bani de cheltuit. Analiza relevă însă faptul că şi persoanele cu slujbe stabile şi bine plătite rămân prudente.
Gospodăriile din primele şase economii dezvoltate şi-au mărit deţinerile de numerar cu 15%, sau 3.300 de miliarde de dolari, în cei cinci ani post-criză, în ideea că banii ar fi mai în siguranţă „la saltea“, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Deşi creşterea în sine nu a fost cu mult mai mare decât în anii anteriori