Varujan Vosganian şi-a dat demisia ieri din funcţia de ministru al Economiei. Ca parlamentar, acesta îşi păstrează însă imunitatea în faţa procurorilor. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Senatul a respins ieri cererea Parchetului de pe lângă ÎCCJ privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, liberalul Varujan Vosganian, acuzat de subminarea economiei naţionale. Solicitarea Parchetului a întrunit doar 25 de voturi pentru. În schimb, la adăpostul votului cu bile, care este secret, 126 de senatori au votat împotrivă.
După anunţarea rezultatului, pe care l-a calificat drept o dovadă a nevinovăţiei sale, Vosganian a demisionat din Guvern. Liberalul Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, va prelua ca interimar portofoliul Economiei, până luni, când PNL va desemna un înlocuitor.
Gestul lui Vosganian are o valoare pur simbolică, atâta timp cât, prin plecarea din Guvern, el nu se pune la dispoziţia Justiţiei, fiind protejat de aceasta de votul din Senat.
Părintele Justiţiei pică primul test
Cu acest prilej, Crin Antonescu, care vineri anunţase că va apăra Justiţia de orice presiuni, a ratat prima ocazie de a-şi demonstra spusele prin fapte. În Senat, liberalii s-au opus cererii procurorilor ce-l viza pe colegul lor.
"Senatul a fost pus în faţa unei situaţii grele, pentru că trebuia să decidă începerea urmăririi penale. Din ceea ce am avut noi de judecat, nici un element nu ne putea face să ne luăm răspunderea de a trimite un om în judecată fără nici un motiv. Nu avem măcar o convorbire telefonică între Vosganian şi cei presupuşi a fi complici", a explicat Antonescu, pronunţându-se, în acest fel, pe un dosar în lucru. Acesta a admis că Vosganian va rămâne cu imunitatea, dar a comentat: "Măcar Guvernul l-am scutit de acest subiect de discuţie".
Deşi, conform unor surse din USL, el i-a cerut de fapt demisia lui Vosganian, şi Victor P