Ne adresăm producătorilor agricoli, mai mici şi mai mari, care păstrează produsele agricole în funcţie de posibilităţile unei gospodării individuale sau ale unei întreprinderi cu specific de producţie agricolă vegetală.
Problemele care apar la depozitarea produselor agricole duc inevitabil la deprecieri calitative (încingerea produselor, înnegriri, mucegăiri, rânceziri, boabe roase sau golite de conţinut etc.) ale produsului depozitat.
Deprecieri datorate umidităţii prea ridicate
Umiditatea prea ridicată a produsului depozitat are două cauze:
1. S-a recoltat la o umiditate prea mare;
2. Umiditatea a pătruns în depozit după depozitarea produsului.
Specificul celei de-a doua cauze este că sunt afectate numai anumite zone din grămada de produs depozitat. În această situaţie se elimină imediat posibilitatea infiltrării apei, iar produsul afectat de umiditate se separă de produsul uscat şi se întinde la aerisire (se lopătează la nevoie) până la uscare.
Pentru prima situaţie, trebuie precizat faptul că fiecare produs agricol depozitat are un prag de umiditate specifică ce permite ca depozitarea să se facă fără probleme. Peste acest prag, dar până la un anumit nivel de umiditate, produsele agricole pot fi păstrate pentru anumite perioade de timp, cu respectarea anumitor condiţii. Condiţiile de mai jos nu se referă la loturi semincere.
În cazul porumbului depozitat în ştiuleţi, lăţimea pătulului este bine să nu depăşească doi metri. În cazul în care sunt mai late, trebuiesc lăsate canale de aerare. Umiditatea boabelor de pe ştiuleţi este bine să nu fie mai mare de 27%. Nu se introduc în pătul ştiuleţii afectaţi de dăunători sau boli.
Odată introdusă în depozit, umiditatea produselor agricole suferă modificări permanente. Aceste modificări sunt dorite în cazul în care umiditatea trebuie să scadă. Numai că um