După Consiliul Local Pogoanele, dizolvat prin sentinţă a Tribunalului Buzău, devenită definitivă acum două luni, instanţa a decis aceeaşi soartă şi pentru cel din Calvini. Prin sentinţa pronunţată vineri, 4 octombrie, instanţa a admis cererea primarului comunei, Neculai Curelea, privind dizolvarea de drept a Consiliului Local Calvini.
Senţinţa este definitivă şi va fi comunicată Instituţiei Prefectului judeţului Buzău. Cu toate acestea, decizia ar putea fi atacată cu apel de pârâţi, respectiv de către consilierii locali, deşi acţiunea a fost depusă la Tribunalul Buzău după noul Cod de Procedură Civilă, iar sentinţele definitive date în cauze judecate după noile reguli nu mai trebuie însoţite de termenul „irevocabil”. Asta nu este însă o piedică ca această sentinţă să fie atacată la Curtea de Apel. Însă, în cazul în care pârâţii decid să facă apel la sentinţa Tribunalului Buzău, în termenul de 30 de zile de la comunicare, doar instanţa superioară poate decide dacă cererea este întemeiată sau nu.
Consiliul Local Calvini este astfel al doilea deliberativ local din judeţul Buzău care se dizolvă, motivul fiind cam acelaşi ca la Pogoanele, şi anume că după alegerile din vară, în miniparlamentul local a existat un blocaj administrativ care a împiedicat luarea oricărei hotărâri. Culmea, la Calvini, neînţelegerile sunt chiar între aliaţi. Discuţiile au apărut după ce un consilier PNL a „defectat“ USL, în schimbul promisiunii că va fi viceprimar. Social-democraţii au fost nemulţumiţi că viceprimarul a fost ales de la PNL şi au încercat zadarnic să schimbe lucrurile. După mai bine de o jumătate de an în care lucrurile au tot bătut pasul pe loc, primarul din Calvini a cerut dizolvarea Consiliului Local.
În sesizare se arată că, potrivit legii, miniparlamentul local trebuie dizolvat pentru că nu a reuşit să se întrunească în şedinţă la două convocări ord