Renumita bucătărie franceză, de... Palat! O poveste pe cât de simplă, pe atât de specială, pe care pelicula "Haute Cuisine" (cu titlul original "Les Saveurs Du Palais") o surprinde, cu... gust şi rafinament, într-un film biografic. Este vorba de povestea bucătăresei personale a preşedintelui francez François Mitterrand, "şefa meniului" de la Palatul Élysée, între anii 1988 şi 1990. Premiera în România va avea loc vineri, 11 octombrie, la cinema "Elvire Popesco" (Institutul Francez).
Regia este semnată de Christian Vincent, iar rolul bucătăresei este jucat de actriţa Catherine Frot. Pentru rolul preşedintelui Franţei din acea perioadă a fost ales Jean d'Ormesson, un cunoscut scriitor şi eseist francez, membru al Academiei Franceze (din 1973) şi, mai târziu (în 1995), membru de onoare al Academiei Române.
Pe scurt, Hortense Laborie, un renumit şef bucătar din regiunea Périgord, este chemată de urgenţă la Paris pentru a-şi pune serviciile în slujba unui "important demnitar". Abia când ajunge în Paris, află că destinaţia ei este... Palatul Élysée, acolo unde urmează să fie şeful bucătăriei private a însuşi preşedintelui Franţei. Hortense va câştiga, rapid, admiraţia şefului statului, numai că greul va veni din altă parte: intrigile de palat şi... restul personalului din bucătăria oficială, care îi piperează, din abundenţă, viaţa.
Între realitate şi ficţiune
Filmul este inspirat din povestea reală a bucătarului şef Daničle Delpeuch, prima şi singura femeie care a gătit vreodată în bucătăria oficială de la Palatul Élysée. Şi cum Daničle Delpeuch nu putea să lase în voia trecutului perioada de la Palat, şi-a adunat toate întâmplările şi... meniurile într-o carte, "Mes carnets de cuisine, du Périgord de L'Élysée", pe care a publicat-o în 1997. Trebuie precizat un amănunt: deşi are la bază o poveste reală, filmul este un melanj amuzant î