* Congresul american va continua negocierile privind datoria publică
* China îndeamnă Washington-ul să ia măsuri pentru evitarea unei crize
Guvernul Statelor Unite ale Americii a intrat, ieri, în cea de-a doua săptămână a blocajului generat de lipsa bugetului, însă lucrurile nu par să se rezolve prea curând în condiţiile în care Congresul nu dă semne că va ajunge la o înţelegere. SUA trebuie să ajungă la un acord privind creşterea plafonului datoriei publice până la termenul-limită de 17 octombrie, în caz contrar riscând să intre în incapacitate de plată. Trezoreria estimează că va epuiza până la data respectivă măsurile excepţionale folosite pentru amânarea atingerii plafonului de îndatorare, în prezent de 16.700 de miliarde dolari.
Amintim că SUA au fost nevoite să oprească, începând din 1 octombrie, o parte din activităţile statului federal, după ce Congresul nu a adoptat bugetul sau o finanţare de urgenţă pentru anul fiscal început recent. Drept urmare, aproximativ 800.000 de angajaţi federali au fost trimişi în şomaj tehnic.
Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a avertizat că plafonul datoriei SUA nu va fi majorat "fără o conversaţie serioasă" cu privire la ceea ce generează datoria, în timp ce democraţii au spus că situaţia actuală, care ameninţă SUA cu incapacitatea de plată, "este iresponsabilă şi riscantă".
În cadrul unor dezbateri televizate de duminică, nici republicanii, nici democraţii nu dădeau semne că intenţionează să ajungă la un acord privind înlăturarea blocajului parţial al guvernul ori pentru creşterea plafonului datoriei. Din nou, fiecare partid s-a acuzat reciproc de această situaţie.
"Sunt dispus să mă aşez şi să am o conversaţie cu preşedintele", a declarat Boehner, la postul de televiziune ABC, adăugând: "Preşedintele american Barack Obama refuză însă să negocieze