Angajatorii dau vina pe mentalitatea conform căreia am rămas o naţiune de angajaţi, indiferent de vârstă. Sindicatele reclamă că joburile temporare sunt prost plătite. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
"Evenimentul zilei" a orga nizat vineri, 4 octom brie, o dezbatere moderată de jurnalista Simona Popescu, a cărei temă centrală de discuţie a fost angajarea tinerilor, în condiţiile în care rata şomajului în rândul acestei categorii se apropie de 25%, fiind de aproape patru ori mai mare decât cea înregistrată la nivel naţional.
Una dintre problemele identificate a fost cea a mentalităţii tinerilor care aspiră să ocupe un loc de muncă şi care, la fel ca şi părinţii lor, îşi doresc contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. "Venim dintr-o naţiune de angajaţi. Generaţia mea e clar că a fost una de salariaţi care a trebuit să se adapteze din mers şi nici tinerii nu sunt departe", a afirmat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Mediul de afaceri instabil determinat de criza economică nu poate oferi tuturor tinerilor astfel de contracte.
"Vă rog, angajaţi-mă!"
Vorbind despre aşteptarea absolvenţilor care vor să intre pe piaţa muncii, aceasta este de cele mai multe ori "am terminat o instituţie de învăţământ, vă rog, angajaţimă", a spus Irina Pânzaru, specialistă în întreprinderi mici şi mijlocii şi reprezentantă a firmei de recrutare Manpower. Ea a adăugat că la întrebarea "Ce-ai vrea să faci?" adresată tinerilor, urmează de obicei o perioadă de linişte.
"Una dintre variantele care funcţionează într-o astfel de perioadă este munca temporară. Ce propunem pentru candidaţii de toate vârstele, nu numai pentru absolvenţi, este să lucreze pe perioade determinate pentru un angajator sau altul. Pentru companii aceasta înseamnă flexibilitate: pentru un orizont de timp ei nu-ţi pot oferi contract pe durată nedeter