În urma calculelor făcute de administraţia Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov prejudiciul financiar din cele două zile de grevă ale angajaţilor, de la începutul lunii iunie, se ridică la suma de 262.572,33 de lei. „Este o sumă argumentată care a rezultat, pe de o parte, în urma neîncasărilor din bilete şi abonamente în cele două zile cât a durat mişcare de protest nelegală, dar şi pentru că a trebuit să le acordăm despăgubiri călătorilor care aveau abonamente, respectiv să prelungim aceste tichete de călătorie cu două zile. Instanţa va supune analizei această sumă şi va stabili, totodată, cine se face vinovat de acest prejudiciu şi în ce măsură trebuie să plătească fiecare”, a explicat Silviu ªtefan, purtătorul de cuvânt al RAT Braşov.
305 angajaţi chemaţi în judecată
Consiliul de Administraţie al Regie a făcut o cerere de chemare în judecată, în vederea recuperării acestei sume, fiind citate 305 persoane, care au participat la această mişcare de protest, declarată nelegală de Tribunalul Braşov. Instanţa a luat atunci act de „renunţare reclamantei (conducerea RAT Braşov – n.r.) la pretenţia privind obligarea salariaţilor din cadrul reclamantei RAT Braşov, membri ai sindicatelor pârâte şi nemembrii de sindicat, participanţi la grevă, la plata de despăgubiri”. Aceasta nu a însemnat însă, că RAT nu poate reveni oricând la decizia de a imputa pagubele grevei angajaţilor. Acum, cererea a fost înaintată instanţei şi urmează primul termen în care instanţa va pronunţa cu privire la recuperarea acestui prejudiciu.
Angajaţii vor cere o expertiză contabilă
Fiecare participant la protest va plăti în funcţie de gradul de vinovăţie pe care îl va stabili instanţa şi în cuantumul pe care îl va stabili instanţa, astfel unii angajaţi ar putea plăti o sumă mai mică, fiindcă în respectivele zile de protest trebuiau să lucreze un număr mai mic de ore sau v