Vinul este binecunoscuta băutură alcoolică, obținută din fermentarea mustului de struguri albi sau roșii, cu tărie alcoolică mai mare de 8°.
Ce conține vinul?
Zaharurile din struguri, sub acțiunea drojdiilor de fermentație, se transformă în principal în alcool etilic, dioxid de carbon, glicerol, și în cantitate mică în alcool metilic, propilic, izoamilic, izobutiric, izopropilic, butanol. Pe lângă acestea vinul mai conține în cantități variabile sorbitol, vitamine (B1, B2, B6, C, B12, acid pantotenic, nicotinamidă, biotină, mezoinozitol, niacină), compuși de aromă (vanilină, esteri neutri, terpene, esteri etilici), acizi organici (tartric, lactic, citramalic) acizi volatili (acetic, formic), acizi fenolici (siringic, ferulic, vanilic), flavonoli, taninuri, resveratrol (0,066 – 0,02 g/l) minerale (potasiu, calciu, magneziu, crom, siliciu, fier, cupru, zinc, mangan, cobalt, bor, fosforic, fluor, brom, iod).
Conținut caloric
Vinul nu este sursă de proteine, grăsimi, glucide (cu unele excepții: vinuri licoroase), dar furnizează calorii. Caloriile din vin provin din metabolizarea alcoolului (1 g alcool generează 7 Kcal), însă calitatea nutrițională a acestora este redusă, deoarece nu pot fi stocate eficient sub forma de molecule macroergice (ATP).
În cantități moderate, două pahare/zi pentru bărbați (300 ml) și un pahar/zi pentru femei (150 ml), consumate numai în timpul mesei, vinul poate avea efecte benefice pentru persoanele sănătoase.
Efectele vinului
Vinul natural, de calitate, este un stimulent ușor al metabolismului, are efect anxiolitic (atenuând stresul), are acțiune antiplachetară (fluidizând sângele), este antioxidant (în special cele cu un conținut ridicat de resveratrol, scăzând riscul apariției maladiilor cardiovasculare), reduce riscul apariției calculozei biliare, încetinește procesele de îmbătrânire, are acț