Ministrul delegat pentru Proiect de Infrastructura, Dan Sova, a declarat luni ca a propus trecerea amenzilor pentru neplata rovinietei de la Compania de Drumuri la Ministerul de Finante, pentru a intra sub incidenta Codului de procedura fiscala, transmite Agerpres. Sova a argumentat masura prin existenta a peste un milion de astfel de amenzi neachitate in ultimii trei ani.
"In momentul acesta, pentru amenzile din rovinieta care nu se achita se merge pe linia proceselor si recuperarilor in instanta. Noi avem o propunere care se afla acum pe circuitul legislativ, o sa vedem si cu colegii de la Finante, pentru ca la CNADNR de-a lungul ultimilor trei ani cred s-au strans peste un milion de amenzi pentru neplata rovinietei, neachitate. Am propus ca pana la urma aceste amenzi sa treaca la Ministerul de Finante, prin Codul de procedura fiscala. Sa vedem daca o sa fie de acord si Ministerul de Finante. Trebuie sa gasim o solutie, totusi sunt peste un milion pentru neachitarea rovinietei in ultimii trei ani. Este vorba si despre persoane fizice si juridice, cele mai multe sunt persoane fizice", a declarat Sova, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, majorarea rovinietei se refera in special la vehiculele comerciale care tranziteaza Romania si care pentru tara noastra platesc tarifele cele mai mici din UE.
"Initiativa a plecat de la un calcul care se face pe baza unor indici care sunt la CNADR de calcul a rovinietei si pe baza a ceea ce solicita Ministerul de Finante. Cresterea, nu stiu sa va spun daca va ramane 60%. Este adevarat ca rovinieta pe an creste de 28 la 32 (n.r. - de euro) din cate am vazut propunerea care a venit de la CNADNR. Dar cresterea in general se refera la cei care au rovinieta pe sapte sau 10 zile. Asta nu se refera la cetatenii romani care au un autoturism proprietate personala, ci la cresterea rovinietei pentru vehiculele