* Datele colectate din zonă vor fi prezentate, astăzi, Ministerului Educaţiei şi Cercetării
* Gabriel Bindea, IGR (Institutul Geologic al României): Dat fiind profilul morfologic al zonei, astfel de fenomene sunt "la ele acasă"
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), şi cercetătorii care au fost pe teren, în zona Galaţi, au susţinut ieri că, oricare ar fi cauza cutremurelor, aceasta este naturală, fără a avea vreo legătură cu exploatările petroliere din preajma celor trei localităţi afectate de seismele repetate.
Raportul final care va prezenta detaliile evaluării realizate de cercetătorii din cadrul INFP va fi prezentat Ministerului Educaţiei şi Cercetării, astăzi, rezultatele înclinând spre identificarea şi prezentarea cauzelor naturale care au condus la producerea seriei de cutremure din regiunea gălăţeană, ne-a declarat, ieri, Gabriel Bindea, cercetător în cadrul Institutului Geologic al României. Domnia sa ne-a spus că datele ajung la Ministerul Educaţiei şi Cercetării dat fiind faptul că între cele două instituţii există o relaţie de colaborare.
Conform declaraţiei expertului în geologie, există şanse destul de mari ca unul dintre factorii care au declanşat fenomenul ar fi fost reactivarea unei falii seismice, nicidecum exploatările petroliere din zonă sau existenţa unei activităţi vulcanice în acel perimetru.
Domnia sa ne-a mai declarat că mare parte din micro cutremurele din cele trei sate gălăţene nici măcar nu pot fi simţite, ele fiind doar înregistrate ca activitate seismică şi că agitaţia populaţiei a crescut pe fondul apariţiei în zonă a cercetătorilor.
"Pentru zone cu un anumit profil morfologic cum este şi zona afectată, astfel de fenomene sunt "la ele acasă", a conchis expertul din cadrul IGR.
Gabriel Bindea ne-a mai spus că se aşteaptă ca, în perioada