Prima conferinţă despre fericire din Estul Europei s-a desfăşurat, între 5 şi 6 octombrie, la Bucureşti. La eveniment au participat câteva sute de români dornici să afle reţeta unei vieţi împlinite.
Iniţiativa desfăşurării evenimentului „Conferinţa despre Fericire“, organizat de Asociaţia Iniţiativa pentru Fericire, a venit ca o urmare a datelor oferite în cadrul raportului „World Happiness Report“, publicat la începutul lunii septembrie de echipa Earth Institute a Universităţii din Columbia, SUA, care arată că românii sunt în continuare codaşi pe plan mondial atunci când vine vorba despre nivelul de fericire. Potrivit rezultatelor, populaţia ţării noastre ocupă poziţia 90 din 150, în barometrul global al fericirii, fiind surclasată de state precum Marea Britanie (locul 22) şi Grecia (locul 70). La polul opus, cei mai mulţi oameni fericiţi trăiesc în Danemarca, Norvegia şi Elveţia.
Printre principalele cauze care afectează calitatea vieţii românilor se numără lipsa banilor, disponibilizările masive şi tensiunile din sânul familiei. Şi, totuşi, aceste argumente explică tristeţea care a cuprins societatea românească? „Românii sunt victime colaterale în mai multe mişcări economice mondiale care au loc în ultima perioadă. Apoi, noi ne-am confruntat cu comunismul, motiv pentru care acum gândim diferit faţă de popoarele care nu au trecut prin această experienţă. Ne lipseşte iniţiativa şi puterea personală, pentru că am fost obişnuiţi să fim sclavi mici într-o roată mai mare“, este de părere Mălina Chirea, cofondatorul Asociaţiei Iniţiativa pentru Fericire.
Părintele ONG-ului care ne învaţă cum să fim fericiţi este de părere că românii sunt mai rezervaţi şi mai speriaţi decât alte naţionalităţi, aceste mentalităţii fiind induse de conducătorii încă tributari doctrinei comuniste. „Avem nevoie să îmbrăţişăm mai des lumea şi să-i oferim încrederea nostră, pen