Cresterea numarului consumatorilor de droguri si raspandirea prostitutiei stradale in anii de dupa Revolutie au dus la necesitatea aparitiei si la noi in tara a unor ONG-uri care sa previna inmultirea cazurilor de imbolnavire in randul acestor categorii sociale.
Marian Ursan este unul dintre oamenii care au mers in strada pentru a-i invata pe cei vulnerabili sa se apere de pericolele care pandesc, fie ca a fost vorba despre consumatori de droguri sau despre prostituate.
Are 34 de ani, de anul trecut este doctor in sociologie, cu teza "Consumul de droguri in Centrul Istoric - Studiu etnografic" si este asistent universitar la Facultate de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti. Mai mult, o parte a tezei sale de doctorat este dedicata prostituatelor care consuma droguri.
Activitatea sa a inceput prin '99, in momentul in care in Romania nu se intampla nimic pe partea de servicii sociale pentru persoanele care erau implicate in "sexul comercial", asa cum prefera ei, cei din ONG-uri, sa numeasca prostitutia. Dupa o cercetare sociologica s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de activitati de teren, de oameni care sa mearga "la sosea", sa stea de vorba cu prostituatele si sa le ofere sfaturi despre cum se pot proteja.
"Recomandarea era sa se distribuie prezervative, sa se adapteze mesajul, sa se faca o evaluare a riscurilor asociate practicarii sexului comercial, la parteneri sexuali multipli si, una peste alta, sa se tina cont ca este o activitate ilegala si ca trebuie sa castigi increderea oamenilor respectivi", a explicat Marian pentru Ziare.com, referitor la inceputurile activitatii sale.
Ilegalitatea fenomenului, mai putin importanta decat ajutorarea femeilor
Fiind vorba despre un serviciu social, pe cei care impart prezervative prostituatelor, care merg pe teren si v