Tinerii medici fug în străinătate imediat ce termină rezidenţiatele
Spitalele covăsnene ar avea nevoie imediată de cel puţin 100 de medici şi zeci de asistenţi, pentru o funcţionare normală. În plus, actualul personal medical lucrează fără zile libere şi fără plata orelor suplimentare, ceea ce nu duce decât la nemulţumirea oamenilor şi plecarea masivă din sistem.
Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat luni că niciun post nu s-a deblocat real, chiar dacă Guvernul a anunţat la începutul verii că posturile bugetate vor fi deblocate pe sistemul 1 la 1. În realitate însă, sistemul bugetar are mare lipsă de oameni, iar spitalele la rândul lor sunt într-o criză de personal tot mai adâncă, fără să fie posibile angajările decât cu aprobare specială de la Guvern pentru fiecare post.
„Există o lipsă acută de medici, în prezent se lucrează cu jumătate din medicii necesari, în vreme ce la asistenţi se lucrează cu 65% din necesar. Dacă azi am primi 100 de medici în spitalele covăsnene tot nu ar fi mult, pentru că de fapt acesta e numărul minim de care am avea nevoie”, a spus Neagovici.
Potrivit acestuia, medicii sunt tot mai dezamăgiţi de sistem, iar în vreme ce cei în vârstă îşi deschid cabinete proprii, cei tineri stau în sistem cei cinci ani de rezidenţiat, după care demisionează ori solicită concedii fără plată de câte doi ani, alegând să plece să lucreze în străinătate – Elveţia, Franţa, Germania.
În ceea ce priveşte investiţiile, în acest an nu a venit niciun leu în acest sens în spitalele judeţului. Spitalul Judeţean de Urgenţe din Sfântu Gheorghe a solicitat 3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor, în vreme ce Spitalul de Cardiologie Covasna a solicitat 2,7 milioane de lei pentru lucrări de investiţie la Covasna şi la secţia din Întorsura Buzăului.
Comentarii.
Tinerii medici fug în străinătate ime