Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului au admis că este posibil să aprobe de urgenţă tratamentele medicale pe bază de canabis.
Reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare susţin că vor să solicite introducerea canabisului medicinal în România pentru a trata persoanele care suferă de epilepsie.
Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) nu a primit nicio cerere de punere pe piaţă a canabisului medicinal, însă, dacă ar apărea o solicitare în acest sens, care ar întruni toate normele de calitate şi de siguranţă cerute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă.
„Nu am primit nicio cerere în vederea obţinerii autorizării de punere pe piaţă a unor canabisului medical. Dacă am primi un astfel de dosar, care să respecte toate normele de calitate şi de siguranţă cerute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni", a declarat, săptămâna trecută, preşedintele ANM, dr. Marius Savu, citat de realitatea.net.
Canabisul este perceput, în România, în general, doar ca drog. Cu toate acestea, există persoane care susţin că planta a ajutat la tratarea unor afecţiuni neurologice după ce terapiile clasice au eşuat. Reprezentanţii Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare susţin că, în România, există puţin peste 40 de cazuri de copii cu Sindrom Dravet, însă boala este mult subdiagnosticată. Trataţi cu canabis medicinal, copiii cu această afecţiune răspund uimitor de bine la terapie. „Am fost în California, în decembrie 2012, şi am văzut câţiva copii cu Dravet aflaţi sub acest tratament. Am văzut cum se ridică din scaunul cu rotile şi reîncep să meargă, cum învaţă să vorbească, pe unii dintre ei părinţii abia încep să îi cunoască cu adevărat, după ce reuşesc să le ţină crizele sub control cu canabis şi să le reducă dozele de medicamente antiepileptice", a de