Start la proces Dosarul Referendumul în care este cercetat şi Liviu Dragnea a fost trimis în instanţă. Procurorii explică în rechizitoriul trimis judecătorilor Instanţei Supreme modul în care vicepremierul, în calitate de secretar general al PSD, a fraudat rezultatul referendumului prin mai multe modalităţi
Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis, ieri, în judecată, alături de alte peste 100 de persoane, în dosarul în care este acuzat că ar fi fraudat referendumul din 2012 privind demiterea preşedintelui.
Dacă va fi găsit vinovat de folosirea influenţei sau autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite Dragnea riscă până la cinci ani de închisoare. Imediat după aflarea veştii premierul Victor Ponta a declarat că „magistraţii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice“.
Tombolă pentru cei care participă la vot
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale“.
Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.
„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votar