Varujan Vosganian a fost prezent la şedinţa de plen a Senatului, în care a fost dezbătută şi supusă la vot solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ. El s-a apărat, cu argumentul că „în realitate, ţinta este ministrul Vosganian din 2013, nu ministrul Vosganian din anul 2008”.
Acesta ar fi şi motivul pentru care liberalul a anunţat ulterior că este dispus să îşi dea demisia de onoare din funcţia de Ministru al Economiei. Potrivit unor surse guvernamentale, Victor Ponta i-ar fi cerut să demisioneze din actualul guvern. Liderii liberali s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă, imediat după votul din Senat, pentru a lua o decizie în acest sens.
Demisia din guvern nu ar avea niciun efect în cazul dosarului pentru care s-a cerut începerea urmăririi penale, deoarece Vosganian nu s-a arătat dispus să demisioneze din funcţia de senator.
„Măsurile propuse de mine au fost decizii politice”
În ceea ce priveşte dosarul în care este acuzat de subminarea economiei naţionale, ministrul liberal spune că este un dosar politic şi a acuzat „reaua credinţă a procurorului de caz”. „Măsurile propuse de mine, (ca ministru al economiei, în 2008, n.r.) au fost ca urmare a unor decizii politice. Trebuie făcută distincţie netă între o decizie politică şi o faptă penală. Referatul procurorilor cuprinde doar referiri la decizii politice, care nu pot fi calificate drept infracţiuni”, a declarat Vosganian.
În apărarea sa a vorbit şi Călin Popescu-Tăriceanu. „Este obligaţia mea morală şi politică să intervin, deoarece pe atunci eram şef al guvernului. Ministrul Vosganian nu e învinuit pentru fapte penale. Lui i se impută decizii de politică economică, decizii privind acordarea de subvenţii într-un sector economic”, a spus Tăriceanu. El a precizat că trebuie apărat principiul separării puterilor în stat. Pentru a face o distincţie clară între decizia politică şi fapta pen