BCR vinde şi livrează, la ghişeele oricărora dintre cele 562 de unităţi teriroriale ale sale, aur sub formă de lingouri de diferite cantităţi şi de monede destinate investitorilor. De asemeni, Piraeus Bank România vinde aur la ghişeele unităţilor sale şi îl livrează de la sucursalele care au stoc. La ce preţuri?
Un investitor poate cumpăra şi lua acasă aur de la ghişeul oricărei unităţi BCR, dar numai pe baza unei comenzi prealabile, iar pentru cantităţi de minim 100 grame de aur fizic.
Livrarea aurului se face la BCR la cel puţin două zile de la data comenzii, în funcţie şi de locaţia unităţii BCR de la care s-a făcut aceasta. Oficialii BCR recomandă, totuşi, ca investitorul să facă comanda din timp, pentru că este vorba de un tramsport securizat care trebuie planificat.
„Aurul poate fi luat sau păstrat în custodie la BCR, caz în care poate fi cumpărat ulterior de către bancă”, se spune în răspunsul BCR. Banca se obligă să răscumpere de la clienţi doar aurul vândut de BCR şi depozitat la BCR pe întreaga perioadă de deţinere.
Piraeus Bank România vinde aur fizic, la rândul său, prin toate agenţiile şi sucursalele, cu livrare doar în cele „care deţin stoc. Astfel, în funcţie de aceasta, livrarea poate fi efectuată în aceeaşi zi sau la o dată ulterioară încheierii tranzacţiei”, răspund oficialii băncii.
BCR a vândut clienţilor săi, până în prezent, peste 2 tone de aur, din 2009, de când oferă clienţilor săi posibilitatea de a trazacţiona (vinde si cumpăra) aur financiar (de 99,99% puritate) sub formă de lingouri şi monede de aur pur de diverse mărimi şi gramaje.
S-au realizat şi tranzacţii de câte 40 kg de aur. Cele mai importante tranzacţii (ca volum) au fost efectuate de divizia de private banking a BCR.
Aurul vândut este este furnizat de către Austria Mint, „o companie cu o bogată tradiţie în domeniu şi care comercializează cu