DSV s-a spălat pe mâini pentru că nu-i lasă pe culegători să vândă în pieţe, iar Poliţia Locală se face că nu-i vede. În această semi-clandestinitate, se înregistrează două intoxicări cu ciuperci pe zi, dar face parte din farmecul vieţii în România.
Povestea se repetă în fiecare an: trotuarele s-au umplut de vânzătorii de ciuperci, aceştia întinzându-şi sacii teoretic în clandestinitate, dar practic fără nicio oprelişte. E ilegal să vinzi în pieţe bureţi culeşi din pădure, dar pe trotuarele din jur nu-i deranjează nimeni pe comercianţi, deşi agenţii Poliţiei Locale aproape că se împiedică de ei.
Şi tot ca în fiecare toamnă, la Spitalul de Urgenţe s-au înmulţit cazurile de intoxicaţii cu ciuperci. „Avem zilnic două-trei cazuri, dar din fericire n-au fost grave până acum. Parcă sunt mai puţine ca în anii trecuţi”, spune şefa SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu. Semn că în acest an culegătorii au învăţat ceva mai bine să deosebească speciile otrăvitoare de cele comestibile, dar consumul ciupercilor cumpărate de pe trotuar rămâne o loterie pe care autorităţile chiar au lăsat-o la voia întămplării.
Vânzătoare de ciuperci care stau lipite de gardul ce împrejmuieşte Piaţa Alexandru cel Bun
Întâi mănânci bine, apoi suni la 112
Se cumpără saci întregi de ciuperci de la culegătorii ambulanţi, pentru că gospodinele fac zeci de borcane de zacuscă pentru iarnă. Experienţa consumului de bureţi seamănă cu un episod al unei comedii absurde şi arată cam aşa: ieşenii cumpără ciupercile de pe stradă, supunându-se riscului de a se otrăvi, apoi fac o ciulama cu mămăliguţă, mănâncă bine, după care îi apucă greţurile, durerile abdominale, hipertensiunea arterială şi sună la 112. “Numărul îmbolnăvirilor creşte de la o zi la alta”, confirmă dr. Cimpoeşu.
Un ban în plus
Vânzătorii ambulanți de sub Pasarela de la Alexandru vând ki