Contractul de finanţare pentru reabilitarea Cetăţii Sucidava a fost semnat, luni, de primarul oraşului Corabia şi reprezentanţii ADR Sud-Vest Oltenia. Proiectul a fost depus prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, pe Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, având o valoare totală de peste 14 milioane şi jumătate de lei.
Iulică Oane, primarul oraşului Corabia, a semnat, luni, contractul de finanţare pentru reabilitarea cetăţii Sucidava, situată în cartierul Celei al oraşului de la malul Dunării. Obiectivul general al proiectului în valoare de 14.606.552,53 lei este creşterea potenţialului turistic al monumentului istoric, aflat în prezent într-un accentuat proces de degradare. Cetatea ar trebui valorificată şi integrată în circuitul turistic naţional, în termen de doi ani.
„Cetatea Sucidava va fi transformată într-un obiectiv modern de atracţie turistică, muzeul care se va construi aici urmând să conţină un spaţiu de proiecţii multimedia, în cadrul căruia muzeografii vor realiza un material multimedia atractiv, prezentându-se felul în care arată cetatea în antichitate. Realizarea unui circuit de vizitare în interiorul sitului arheologic, fără a afecta vestigiile arheologice din cadrul Cetăţii Sucidava, reprezintă un element inovativ, care va permite şi persoanelor cu dizabilităţi să viziteze cetatea”, a declarat Dan Oltean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia.
În cadrul proiectului, se vor reconstrui ziduri, se vor reface trasee prin cetate, cu plăcuţe explicative bilingve, şi se va construi o cale de acces de la cetate spre piciorul podului construit de Constantin cel Mare, în anul 328. Totodată, clădirea cu Hypocaustul va fi acoperită cu sticlă pentru a fi văzută mult mai uşor de afară. Reabilitarea cetăţii va consta şi în construirea unui muzeu, în apropierea cetăţii, unde vizitatorii să poată vedea