Istoria alimentării cu apă a Timişoarei şi subteranele de acum un veac vor fi expuse digital, pe hărţi electronice, pornind de la însemnările fostului primar al urbei, inginer Stan Vidrighin (1919-1922), care a creat sistemul modern de canalizare al oraşului.
Hărţile vor fi expuse sâmbătă, de societatea Aquatim, în Piaţa Unirii, de Ziua Serviciilor Publice, când publicul va putea urmări şi o demonstraţie cu Gulliver, super-robotul Aquatim.
“Vor fi prezente peste 20 de corturi ale diverselor instituţii publice (…). Aquatim va fi parte a Zilei Serviciilor Publice cu un super-stand: vom prezenta sistemul nostru de hărţi electronice ale subteranelor Timişoarei (GIS) şi-l vom explica şi pe înţelesul nespecialiştilor, vom oferi detalii legate de pierderile de apă, mai ales despre cum pot fi detectate şi evitate acestea, vom aduce o parte din istoria noastră, sub forma unor documente scrise şi fotografiate, unice, de la jurnale sau însemnări ale lui Stan Vidrighin până la hărţi ale canalizării de odinioară, de la calcule de-acum o sută de ani până la poze ale celor care au gestionat destinele Timişoarei atunci“, a spus Ilie Vlaicu.
Robotul Gulliver va pătrunde în pântecele vechii vetre a Cetăţii, printr-o gură de canal şi le va descoperi celor curioşi detalii despre activitatea din subteranele oraşului.Istoria alimentării cu apă a municipiului de pe Bega începe în cea de-a doua jumătate a veacului al XIX-lea, trei turnuri de apă străjuind până nu de mult malurile canalului. Primul dintre ele a fost ridicat în anul 1874, când Timişoara număra 7.618 locuitori, fiind conceput după modelul celor de la Paris, Londra şi Ausburg, şi amplasat în zona Fabric. Apa era pompată dintr-o fântână săpată pe malul cursului de apă şi era potabilizată prin filtrare naturală.
Sistemul de alimentare cu apă de la Timişoara era primul de acest fel din ţară şi printre pu