China controlează tot ce intră şi ce iese din ţară, iar Internetul nu este o excepţie. Aproximativ două milioane de oameni sunt plătiţi de autorităţi doar pentru a monitoriza ce se discută online şi care sunt cetăţenii care trebuie supravegheaţi mai îndeaproape.
Aproximativ două milioane de oameni cercetează Internetul din China, iar toţi aceştia sunt angajaţi ai guvernului pentru ca nimic să nu scape filtrului comunist, notează BBC. În fişa postului cenzorului din China, acesta figurează drept analist de opinie care activează pe Internet, iar el poate fi contractat atât de stat, cât şi de anumite companii. Cel mai des cenzorii verifică social media.
Ei doar strâng informaţii şi analizează opiniile exprimate public, pe reţelele sociale sau site-uri tip microblog, apoi realizează rapoarte pentru cei care vor lua decizii. Tang Xiaotao a activat ca cenzor timp de 6 luni. În tot acest timp a stat în faţa PC-ului în fiecare zi, iar munca şi-o derulează prin intermediul unei aplicaţii în care introduce datele de autentificare furnizate de client şi caută acele cuvinte-cheie cerute de client.
Opiniile negative sunt cele care îi interesează pe clienţi. Pot fi monitorizate şi site-uri din afara Chinei, dar asta doar folosind un program mai avansat care se poate conecta la mii de servere, dar indisponibil acasă. China nu oferă date concrete despre cât de mult urmăreşte Internetul, nici cât de avansată este, dar aceste două milioane de oameni sunt o parte din acea „armată“ folosită de ţară pentru a controla fluxul informaţiilor. Mai mult, între 14 şi 18 octombrie se vor derula şi cursuri, încă incert dacă pentru toţi sau doar pentru cei noi.
„Antrenamentul“ este compus din opt module şi participanţii vor învăţa cum să analizeze şi să judece mesajele publicate pe Internet. De asemenea, vor trebui să facă acest lucru şi în situaţii de criză, ceea ce înseam