În 2013, Ziua Mondială a Habitatului se sărbătoreşte la 7 octombrie.
În fiecare an, din 1985, când a fost desemnată, la San Francisco, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Habitatului se sărbătoreşte, în oraşele din întreaga lume, în prima zi de luni a lunii octombrie. A fost sărbătorită prima dată la 6 octombrie 1986.
Scopul marcării Zilei Mondiale Habitat este de a reflecta cu privire la starea în care se află oraşele noastre şi dreptul fundamental al fiecărui om de a avea un adăpost adecvat. În acelaşi timp, această zi este destinată pentru a ne reaminti că toţi locuitorii planetei purtăm responsabilitatea pentru cum vor arăta în viitor oraşelor noastre.
În acest an, Organizaţia Naţiunilor Unite a ales ca temă ‘Mobilitatea urbană’ pentru a sublinia importanţa mobilităţii şi a accesului la bunuri şi servicii, acestea fiind esenţiale pentru funcţionarea eficientă a municipiilor şi oraşelor. În privinţa transportului, se recomandă trecerea la folosirea unor moduri de transport mai durabile, care să permită circulaţia eficientă a persoanelor şi a bunurilor.
Prin mottoul ‘mobilitate’, se recomandă accesul echitabil la locurile în care se desfăşoară activităţi prioritare, cum ar fi locul de muncă, educaţie, asistenţă medicală, cumpărături, socializare, dar şi pentru a permite oamenilor să participe la viaţa civică. În plus, în oraşe se urmăreşte şi convingerea populaţiei de a folosi în afară de autoturisme şi alte moduri de deplasare, prin crearea de trasee de biciclete şi trotuare.
Dar mobilitatea nu înseamnă doar modul de transport pe care îl folosim. Planificarea şi proiectarea urbană ar trebui să se concentreze pe accesibilitate şi optimizarea densităţii urbane, mai degrabă decât pur şi simplu pe creşterea lungimii infrastructurii de transport urban. Astfel, oraşele, bine concepute şi proiectate, pot fi, de as