Premierul Victor Ponta a vorbit, luni, despre noi modificari din Codul Rutier, a carei varianta initiala a starnit numeroase controverse din cauza amenzilor prea mari.
"Am lucrat la Codul Rutier, impreuna cu domnul ministru Stroe, am lucrat sa vedem, sa indreptam ceea ce e de indreptat. Acum discutam la USL sa vedem forma finala", a declarat Ponta inaintea reuniunii conducerii USL.
Ponta a explicat ca a fost modificat articolul care ii obliga pe procurori sa ii lase sa conduca pe soferii care comiteau o fapta grava, pana la finalizarea procesului. "Cel care a comis un accident, a omorat pe cineva, sa nu mai conduca pana se termina procesul", a subliniat premierul.
In legatura cu persoanele care primesc amenzi, dar nu le platesc pana la expirarea termenului, acesta a precizat ca a gasit o solutie care se poate aplica si care se refera la suspendarea permisului.
"Am gasit si o solutie care se poate aplica pentru ca celor care au amenzi si nu le platesc pana la 30 de zile sa ii se suspende permisul. Este o solutie cu un cont unic, sa nu ne trezim ca omul a platit amenda, dar noi nu stim. Iar politistul nu poate suspeda permisul decat daca verifica acel cont", a lamurit Ponta.
Referitor la consumul de alcool in timpul condusului, prim-ministrul a spus ca pedepsele au fost inasprite in anumite cazuri, o alcoolemie de peste 0,5 miligrame per litru alcool pur in aerul expirat reprezentand de acum infractiune, nu contraventie.
"Am adaptat la regulile europene. O alcoolemie de 0,2 nu inseamna nici macar contarventie, inseamana un om care merge la o munta si gusta un pahar de vin. Intre 0,2 si 0,5 este contraventie si se suspenda permisul, iar de la 0,5, cum e si in Europa, nu 0,8 ca in Romania, este infractiune. Noul cod isi atinge scopul, asigurand o siguranta mai mare pe drumuri, dar fara sa abuzeze de