Refuzul SUA de a plăti datoria externă va duce la consecințe devastatoare asupra piețelor financiare ale lumii: va stopa mecansimul creditului in valoare de cinci trilioane de dolari (dependent de obligațiunile guvernamentale ale SUA), va prăbuși dolarul și va arunca întreaga lume într-o depresiune economică. Acest scenariu este descis de Bloomberg, una dintre cele mai reputate agențiile de informatii economice din lume, citand surse din piața financiara.
Bloomberg notează că un default al SUA ar duce la o serie de falimente in întreaga lume. Acum, piața financiară compara posibilul default al SUA cu falimentul Lehman Brothers, care a scos la lumină deficiențe grave în sectorul financiar al țării.
În special, falimentul bancii de investiții a încetinit serios ritmul de creditare pe piața REPO. Multe institutii financiare au descoperit că garantiile pe operatiuni nu sunt la fel de fiabile precum s-a crezut. Această situație a indus frica în investitori, care au început să vândă acțiunile bancare, declanșând un colaps in avalanșă a prețurilor.
O situație similară, doar la o scară mult mai mare, este prezisa si în caz de neplată a SUA, spune agenția Bloomberg. Consecințele pot fi judecate dupa volumul titlurilor de stat care servesc drept garanție pentru împrumuturi din operațiuni REPO - de circa 2,8 trilioane de dolari.
Scăderea prețurilor titlurilor de stat americane va provoca cele mai mari daune Chinei și Japoniei, care dețin în bilanțurile lor obligatiuni americane de 1,3 trilioane USD, respectiv 1,1 trilioane de dolari.
Anterior, Departamentul de Trezorerie al SUA a avertizat că până pe 17 octombrie in conturile institutiei vor mai fi doar 30 de miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile zilnice reprezinta 60 de miliarde de dolari. Prin urmare, congresmanii au termen până pe 17 octombrie să cadă de acord asupra ridicării plafon