Calificaţi sau nu, cu experienţă sau nu, mai mult de 1.500 de cetăţeni din judeţ vor să-şi găsească un loc de muncă prin intermediul serviciilor reţelei Eures, veştile bune venind, până acum, pentru mai puţin de 10%.
Fie vor un salariu mai bun, care să le permită să iasă din datorii, fie vor un loc de muncă, oricum ar fi, pe care în România nu-l găsesc de-atâta vreme, cert este că peste 1.500 de cetăţeni aflaţi la vârsta activă sunt înregistraţi în evidenţele Eures (serviciul public de intermediere pe piaţa europeană a muncii) pentru a-şi găsi un loc de muncă în străinătate. Cei mai mulţi, e drept, speră la contracte sezoniere în agricultură. Au mai fost, mare parte, au dosare în baza de date Eures, au din acest punct de vedere un atu la preselecţii, aşa că aşteaptă. Femei sunt peste 1.000, iar sfârşitul de an le poate aduce un nou contract, pentru că acum e perioada în care angajatorii spanioli, în general, îşi selectează viitorii lucrători pe plantaţii.
„Avem în evidenţe 621 persoane care au mai lucrat în străinătate, în agricultură, dar şi 341 persoane noi. Şanse mai mari au cei cu experienţă, însă niciodată nu poţi şti. Numai de la începutul anului am înregistrat, pentru toate domeniile, aproape 700 de persoane care vor să lucreze în străinătate. Necazul este că cei mai mulţi, atunci când îi întrebi domeniul, îţi răspund «orice». Şi e foarte greu să-i lămurim că niciun angajator nu vrea orice, pentru că nu oferă locuri de muncă în acest domeniu, vrea angajaţi care să ştie să facă ceva. De altfel, aceste trei condiţii - calificarea, cunoaşterea unei limbi străine şi experienţa - sunt biletul pentru un contract de muncă semnat cu un angajator străin”, explică în câteva cuvinte consilierul Eures din cadrul Agenţiei Judeţene a Forţei de Muncă, Elena Ţane.
De toate pentru toţi… calificaţii
Cum spuneam, cei dispuşi să facă orice