Pentru cine avea dubii, da, mă refer la politicieni. De data asta nu la o majoritate sau minoritate, la toţi. Cred că avea dreptate cine spunea la începutul secolului trecut că primele două blesteme ale omenirii sunt politicienii şi preoţii. Apoi lăcustele, râurile de foc, cutremurele sau gândacii de Colorado.
Dar azi o să mă refer doar la primii. Victor Ponta a declarat că „nu poţi face excepţie (n.n. – într-o lege) pentru cineva că face emisiuni despre tine”. Se referea la mizeria de Cod al Insolvenţei. Acel cod care îngroapă orice companie ce are iluzia că prin insolvenţă poate căpăta o a doua şansă. Şi apoi pentru televiziuni sau posturi de radio, cu dedicaţie. L-aş întreba însă pe domnul Premier-Tupeu dacă, în schimb, poţi face un articol special într-o lege, pentru cineva care face emisiuni despre tine?? Aşa e corect?
Premierul-Tupeu moare de grija ziariştilor, zice că aşa le va asigura şomaj, sănătate şi virtute. Pe bune?? De ce naiba politicienii nu mor de grija asigurării unui climat corect de dezvoltare a presei?? Să mă lase pe mine să-mi fac griji de şomaj! Şi poate că nu mă interesează asigurările de sănătate pe care mi le oferă statul şi vreau doar un pachet de bază. Cât despre pensie, poate Premierul-Tupeu se gândeşte să mai scadă costurile la angajator. Sau să mă susţină pe mine, jurnalist, să-mi dezvolt singur platforma media, fie şi una cât de mică.
Apropo de asta, ştie Premierul-Tupeu câte state din Europa susţin direct presa, indiferent că vorbim de audiovizual, online sau ziare? Jumătate cel puţin. Iată câteva exemple: Franţa acordă subvenţii şi reduceri de TVA, Anglia se axează în special pe media locală iar fondurile pentru campanii sociale se împart egal în mass-media. Şi lista poate continua cu Danemarca, Italia, Germania, Grecia sau Portugalia.
Să zicem însă că nu vreau banii statului date fiind condiţiile. Ştiaţi că