Unii îmi reproşează cum c-aş fi băsist. Mi s-a mai bătut obrazul când am explicat că vice-premierul Dragnea e la cheremul baronilor locali şi că baronetul ăsta pune la cale „principiile” regionalizării. În plus: de câte ori îi aud pe membrii celui mai „cinstit guvern” spunând ceva, mă aştept să se întâmple exact invers – şi se întâmplă.
Ok? - asta am scris-o pentru cei care mă vor face „pontist”.
De ce? Pentru că nu mi se pare că Liviu Dragnea are cu ce să fie „agăţat” de procurori – până la momentul ăsta când am văzut şi eu stenogramele.
A urlat la pesediştii de prin judeţe să scoată oamenii la referendum. A beneficiat de un sistem ultra-performant care îi permitea să vadă mişcările membrilor şi simpatizanţilor. A mai venit şi cu gogoriţa că Ungaria ar putea decide în viaţa noastră politică. A centralizat fiecare informaţie venită din judeţe.
Sunt astea chestii penale? - că îmi amintesc cum Videanu, la telefon cu Hrebenciuc, exclama la celălalt referendum: „Valerică, nu te mai obosi să numeri, că am centralizat noi toate datele”.
Sigur, se poate vorbi despre eforturi machiavelice. Despre un target politic controversat şi amendat ca atare de instituţiile europene. Despre manipulare riscantă în relaţiile cu alte ţări. Dar nu văd articolul de lege care îl trimite pe Dragnea în boxa acuzaţilor.
Pe de altă parte, ştiu că autobuze întregi cu „votanţi” s-au plimbat dintr-un judeţ într-altul – inclusiv dinspre Cluj: şi şmecherii ăia trebuie să plătească. Mai ştiu că partidele tot n-au renunţat la kilul de făină şi petul de ulei. Aş pune pariu că Dragnea a ştiut de toate acestea, că e unul din autorii morali (aşa cum şi în celelalte partide pute locul de la atâţia autori morali) – dar sunt toate astea fapte penale care i se pot imputa direct vice-premierului?
Încerc să mă ţin deasupra emoţiei – nu am iubit niciodată vreun partid cu Iliescu