Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au început, de săptămâna trecută, monitorizarea cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii, pneumonii și gripă. Prin urmare, medicii de familie și medicii din spitale vor raporta astăzi la DSP Vrancea numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit în perioada 30 septembrie – 6 octombrie. Monitorizarea acestor afecțiuni va dura până în primăvară.
De asemenea, în curând va debuta şi campania de vaccinare antigripală, săptămâna aceasta medicii din cadrul DSP urmând să transmită necesarul de doze de vaccin pentru campania de imunizare antigripală 2013-2014. Ca în fiecare an, prioritate la vaccinare vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar şi personalul medical. Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Cea mai bună metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală, spun specialiştii. Prin urmare, medicii recomandă vaccinarea, mai ales că nu există efecte adverse, dar şi evitarea zonelor aglomerate şi igiena riguroasă, care au un rol important în prevenirea gripei. „Ca măsuri generale de prevenţie: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariţiei gripei; se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an, în perioada octombrie-decembrie, chiar şi ianuarie; păstrarea unei igiene corporale riguroase şi a spaţiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite şi luminoase”, recomandă specialiştii DSP.
Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecţiuni respiratorii cronice, dar şi diabeticii şi cardiacii, copiii şi adulţii cu astm bronşic, care au o evoluţie gra