10.000 de românce primesc anual diagnosticul de cancer mamar, cele mai multe dintre ele în stadii avansate, când eficienţa tratamentului nu mai este maximă. Există câteva semne care ar trebui să-ţi dea de gândit şi să te trimită de urgenţă la medic pentru investigaţii amănunţite, astfel încât să depistezi din vreme boala.
„Din păcate, în România, diagnosticarea cancerului mamar în stadiul IV este frecventă. În urmă cu doi ani, ţara noastră avea cea mai mare rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Această rată a crescut proporţional cu incidenţa“, semnalează medicul primar oncolog Dana Lucia Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti.
De aceea, este foarte important să recunoşti semnele de debut ale bolii.
1. Un nodul (nou)
Femeile care depistează, la palparea lunară, un nodul (nou) fie în sân, fie la subraţ, ar trebui să meargă la medic. Nodulii nu sunt neapărat manifestări ale cancerului mamar, ci pot ascunde şi alte afecţiuni. De fapt, în majoritatea cazurilor, nodulii sunt, de fapt, chisturi mamare (săculeţi plini cu lichid) necanceroase. Dar este mai bine să fii prevăzătoare şi să consulţi medicul la orice astfel de modificare, recomandă specialiştii.
2. Modificările de mărime sau de formă ale sânilor
Cancerul mamar poate modifica radical modul în care arată şi se simt la palpare sânii. Desigur, modificările care ar trebui să le îngrijoreze pe femei sunt cele care apar în afara perioadei menstruaţiei, sarcinii, alăptării şi care nu pot fi asociate cu înaintarea în vârstă sau cu scăderea ori creşterea importantă în greutate.
3. Inflamaţii şi pete roşiatice
Nu toate tipurile de cancer mamar se manifestă prin apariţia unor noduli. Există un tip de cancer de sân numit inflamator, care se poate manifesta mai mult ca o infecţie a sânului: cu inflamaţii şi roşeaţă. Deşi este mult mai rar întâlnită decât cancerul