Senatorii au decis astăzi cu 126 de voturi să respingă cererea procurorilorDIICOT privind începerea urmăririi penale a ministrul Economiei, senatorul PNL Varujan Vosganian. Solicitarea procurorilor se referă la dosarul de subminare a economiei naţionale în care este cercetat şi liderul PDL Adriean Videanu. Vosganian era acuzat de subminarea economiei naţionale şi complot.
După vot, Vosganian a declarat că este pregătit să-şi dea demisia de onoare din Guvern, dacă acest lucru va fi necesar. Un astfel de gest nu înseamnă însă că el poate fi urmărit penal, fiind nevoie de o altă cerere a procurorilor şi de un nou vot în Parlament. Pentru a fi cercetat de DIICOT Vosganian ar trebui să îşi dea demisia şi din Parlament.
"Mă încearcă un sentiment de emoţie, nu există după o activitate politică de aproape un sfert de veac un gest de solidaritate şi de încredere mai mare decât acesta. Trebuie să mă comsult cu primul ministrul, îl încredinţez de acum că sunt pregătit să-mi dau demisia de onoare dacă acest lucru va fi în onoarea ţării noastre. Mă pun la dispoziţia colegilor mei din Guvern. Este un gest de onoare pe care îl fac în acest moment dacă, în ce priveşte considerentele care se pot invoca privind activitatea mea sau ecourile acestei înscenări ar putea să dăuneze ţării mele", a declarat ministrul Economiei, după votul din Senat.
După votul din plenul Senatului, ministrul a mers la o întâlnire cu liderii PNL în care să decidă ce va face mai departe.
Blocarea în Parlament a cerilor de începere a urmăririi penale a miniştrilor a fost criticată în rapoartele MCV de care mai multe ţări din UE au legat aderarea României la Schengen.
Cum s-a apărat ministrul
Înaintea votului, Vosganian le-a spus colegilor săi că procurorii "desconsideră" Senatul, care nu este un ghişeu ca să dea avize. "Faptele care sunt reţinute în sarcina mea constitu