Ultimul descendent al uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare care au stăpânit în Transilvania, baronul Franz Nopcea, s-a stins din viaţă în 1933. Povestea savantului aventurier s-a încheiat tragic: Nopcea şi-a împuşcat prietenul în compania căruia îşi petrecuse aproape jumătate din cei 56 de ani de viaţă şi apoi s-a sinucis.
La opt decenii de la moartea baronului Franz Nopcea, hunedoreanul Dacian Muntean a cercetat cea mai mare parte a notelor şi jurnalelor lăsate posterităţii de savantul născut în Ţara Haţegului şi a pornit chiar pe urmele acestuia în Albania, încercând să îi facă ştiută povestea fascinantă.
Controversele unui personaj istoric
Franz Nopcea a stăpânit un castel în Ţara Haţegului, înconjurat de un domeniu întins. A fost om de ştiinţă, aventurier, diplomat, fotograf, spion, descoperitor al fosilelor de dinozauri pitici, a deţinut titluri nobiliare şi academice, însă una dintre cele mai mari controverse legate de viaţa lui a rămas relaţia sa cu Baiazid Doda. Povestea baronului Nopcea e dezvăluită de Dacian Muntean în cartea „Aventurile şi călătoriile Baronului Nopcsa”, care va fi lansată la sfârşitul acestei săptămâni, în Deva. Chiar dacă Nopcea a rămas în istorie ca fiind homosexual, autorul cărţii susţine că, în cercetările lui, nu a găsit argumente care să dovedească acest lucru.
„În urma studiilor despre viaţa baronului Nopcea, nu pot afirma dacă el a fost sau nu homosexual. În perioada în care a preluat conducerea Institutului Geologic din Budapesta şi a încercat reformarea acestuia, colegii şi subordonaţii săi au lansat aceste zvonuri şi discuţii despre înclinaţiile lui sexuale nepotrivite, pentru a-l discredita. Se foloseau de faptul că acesta purta haine colorate, uneori stridente, că nu prea acorda atenţie vestimentaţiei sale şi că era în permanenţă însoţit de albanezul Baiazid”, a povestit cercetătorul. @N